Gazze’ye geniş çaplı operasyon hazırlığı
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde geniş çaplı bir kara operasyonuna hazırlandığı haberleri yoğunlaştı.
Onlarca İsrail tankının ve topçu bataryasının muhtemel biroperasyondan önce, piyadelere ve istihkam birliklerine destek vermekamacıyla Gazze Şeridi’nin kuzeyine konuşlandığı bildirildi.
Yediot Ahronot gazetesi, İsrail ordusunun sınırdan 3 kilometre kadar uzaktaki Beeri Kibutzu’nda bir topçu bataryası yerleştirdiğini, onlarca tankın da bölgenin kuzeyinde toplandığını yazdı.
İsrail ordusunun seçkin kara birliği Givati Tugaylar’ından zırhlı ve istihkam birliklerinin de muhtemel bir kara harekatı hazırlığı çerçevesinde Gazze Şeridi’nin iç kısımlarına girerek hazır bekledikleri ifade ediliyor.
Bu takviyelerin, İsrail ordusunda artan hazırlıkların bir göstergesi olduğuna dikkat çekiliyor.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in resmi ziyaret için gittiği Japonya’dan dönüş yolunda, dün Gazze Şeridi tarafından Aşkelon ve sınırdaki diğer yerleşim birimlerine atılan Grad ve diğer roket saldırılarıyla ilgili olarak bilgilendirildiği, önümüzdeki hafta, muhtemelen çarşamba günü “güvenlik kabinesi”nin güneydeki durumu görüşmek üzere toplanacağı belirtiliyor.
Hamas’ın devrilmesi talebi
İsrailli milletvekillerinden bazıları, ordunun sınırlı bi rsüre için Gazze Şeridi’ne girerek, bu bölgede iktidarda bulunan Hamas’ı devirmesi çağrısında bulundu.
Parlamentonun Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı, Kadima partisi üyesi Tzahi Hanegbi, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, “İsrail devleti, Hamas terör rejimini bir an önce devirmek amacıyla, stratejikbir karar alıp İsrail ordusuna hazırlanması emrini vermelidir, roketlerin fırlatıldığı tüm alanlar alınmalıdır” dedi.
Hanegbi, ordunun buralarda yıllarca kalacak şekilde hazırlanmasını da istedi. Likud partisi parlamento grubu başkanı Gideon Sa’ar da partisinin Gazze’nin işgaline destek verdiğini bildirdi.
İsrailli askeri analistler, dün çok sayıda Grad ve Katyuşa füzesinin hedefi olan sınıra 10 kilometre kadar uzaklıktaki sahil kenti, 120 bin nüfuslu Aşkelon’un Hamas’ın sürekli saldırı hedefi haline geleceğini, bu nedenle bir kara harekatının hemen yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini savunuyor.
Sol kanattan Meretz partisi ise kara harekatına karşı çıkıyor. Parti Başkanı Yossi Beilin, “Benim çözüm önerim, Hamas ile bir ateşkese varılması” derken, İsrail’in Filistin Yönetimi ile görüşmelerini de sürdürmesini istedi.
Hamas’ın İsrail ile ateşkes önerilerini hatırlatan ve sorumsuz davranantarafın, bunlara cevap vermeyen İsrail olduğunu savunan Beilin,”Hamas’tan bu konuda, üçüncü taraflar aracılığıyla en az iki kez istekolmuştu” dedi.
İsrail iç ve dış kamuoyunu hazırlamaya çalışıyor
Bu arada, İsrail Savunma ve Dışişleri bakanlıkları, İsrail ve dünya kamuoyunu muhtemel bir kara harekatına karşı hazırlama çalışmalarına başladı. Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, böyle bir harekatın amacı, sadece Gazze Şeridi’nden Kassam tehdidini ortadan kaldırmakla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda Hamas hükümetini işlemez duruma getirmeyi ve hatta Gazze’de bir rejim değişikliğine kadar götürmeyi de kapsamalı.
Dışişleri Bakanlığı da yurtdışına temsilciler göndererek, dünyaya “İsrail, bir daha dönme niyeti olmaksızın 2005 yılında Gazze’den çekildi. Ancak, devam eden terörist saldırılar, ülkeyi başka bir çözüm yolu bırakmayacak duruma soktu” mesajını verecek.
Bakanlık ayrıca dış ülkelerdeki temsilcilerinden, Aşkelon’a fırlatılan Grad füzelerinin, “İran’dan Sina yoluyla Gazze Şeridi’ne sokulduğunu” anlatmalarını istiyor.
CNN TURK
Bu haber bir kaç ay önce eklendi ve ne yazık ki yeniden düzenlendi.. 1992 yılından itibaren beş kez hakim tepelerden Aktütün Jandarma Sınır Karakoluna ağır silahlarla saldırılmış, toplam 64 körpeyi şehit vermişiz. Yani beş kez aynı delikten ısırılmışız.
Leave a Reply